De kunst van het maken van wijn

De Boze Wolf

 

Wijn maken is een kunst, geen wetenschap. Als het wel zo wordt behandeld, kan het proces frustrerend zijn en slechte resultaten opleveren. De juiste aanpak zorgt voor precisie en zelfs de meest beginnende wijnmaker ziet succes wanneer hij zijn fles opzij zet na het drinken ervan. Ook al kan het verleidelijk zijn om de stappen te overhaasten om dat eerste glas klaar te krijgen, overhaasten loopt alleen maar uit op frustratie. Met een beetje geduld kom je een heel eind, en elke wijnmaker weet hoeveel tijd, moeite en geld het kost om slechts één fles wijn te produceren. Gelukkig geeft dit artikel tips over wat een goede rode wijn is en hoe u uw vaardigheden kunt verbeteren voordat u naar de plaatselijke wijngaard De Boze Wolf gaat voor lessen van een expert.

Wat maakt een goede rode wijn?

Een goede rode wijn bestaat uit vele componenten. Deze omvatten de druivensoort, de bodemgesteldheid en het klimaat van de regio waar de druiven worden verbouwd. De druiven moeten op het optimale moment geplukt worden, maar nog belangrijker is dat ze op de juiste manier gefermenteerd worden.

De goede rode wijnen zullen een fruitige, volle en evenwichtige smaak hebben die soepel en gemakkelijk te drinken is. De juiste balans laat uw smaakpapillen de natuurlijke smaken van de druif ervaren zonder enige hardheid. De wijn moet robuust genoeg zijn om uw maaltijden te begeleiden, maar subtiel genoeg om op zichzelf van te genieten. Ten slotte moet de rode wijn veel alcohol bevatten en niet verdund of alcoholisch smaken.

Stengel is gezellig

Zoals elke druivensoort variëren ook rode wijnen afhankelijk van de gekozen druivensoort. Het soort druif en hoe die is verbouwd, maakt een belangrijk verschil in het eindproduct. In feite is de druivensoort slechts één van de vele componenten die een grote rode wijn maken.

Een van de belangrijkste onderdelen van een goede rode wijn is de steel van de druif. Net als de wijndruiven zelf heeft ook de steel het potentieel om een goede rode wijn te maken. De kwaliteit van de steel is bepalend voor het resultaat van de wijn. De steel moet van hoge kwaliteit zijn, zodat hij de kwaliteit van de rest van de wijn niet bederft.

Oogst en kneus je druiven.

Voordat de gisting begint, moeten de druiven geplukt en gekneusd worden. De druiven worden gekneusd zodat de druivenschillen worden verwijderd. Zonder druivenschillen erin zullen de druiven een betere wijn opleveren. Je kunt dit ook "pulpverwijdering" noemen. Het is belangrijk om de druiven te pletten omdat de druivenschillen de druiven helpen beschermen tegen ongewenste zaken als ongedierte en het weer. De druiven zullen veel gelukkiger zijn als ze niet worden blootgesteld aan die dingen in de druivenschillen!

Fermentatie en malolactische gisting (MLF)

Fermentatie is wanneer gist de suiker in de druiven opeet en alcohol vrijmaakt. Dit is het proces dat wijn zijn karakteristieke alcoholgehalte geeft. Het is belangrijk om de gisting onder controle te houden omdat een overvloed aan gist de wijn kan verpesten.

Wanneer druiven worden gegist, worden sommige van de natuurlijke zuren in de druiven afgebroken door de gist. Dit geeft de wijn zijn karakteristieke fruitige smaak.

Druivensap heeft echter niet veel smaak, en de druiven hebben een manier nodig om die smaken te ontwikkelen. Dat is waar malolactische gisting in beeld komt.

Zoals de naam al zegt, treedt malolactische gisting op wanneer de gist in de wijn van type verandert. In plaats van de druiven op te eten en er alcohol van te maken, eet de nieuwe gist nu het appelzuur dat in de wijn zit en maakt er een lekkere fruitsmaak van.

Rijping en opslag

De druiven moeten een bepaalde tijd rijpen voordat ze klaar zijn om gebotteld of verkocht te worden. De beste tijd om te wachten met bottelen is na 12 maanden gisting. Dan komen de smaken in de druiven het best tot hun recht en krijgen ze de kans zich te mengen met de microben in de fles.

De microben in de fles dragen bij tot de smaak van de wijn, maar zij zijn niet de enige die de smaak beïnvloeden. Ook het opslagvat speelt een rol. Het opslagvat kan de wijn beïnvloeden door de smaak ervan te veranderen. Het kan te warm, te koud, te donker of te licht zijn.

Dus, hoe lang moet je je wijn bewaren? Dat hangt af van de smaak die u lekker vindt en de soort wijn. Sommige wijnen zullen na een jaar beter zijn, terwijl andere, zoals rode wijnen, prima zijn met een langere houdbaarheid.

Conclusie

Wijn maken is een kunst, geen wetenschap. Als het zo wordt behandeld, kan het proces frustrerend zijn en slechte resultaten opleveren. De juiste aanpak zorgt voor precisie, en zelfs de meest beginnende wijnmaker ziet succes als hij zijn fles opzij zet na het drinken ervan. Hoewel het verleidelijk kan zijn de stappen te overhaasten om dat eerste glas klaar te krijgen, leidt haast alleen maar tot frustratie. Met een beetje geduld kom je een heel eind, en elke wijnmaker weet hoeveel tijd, moeite en geld het kost om slechts één fles wijn te produceren. Gelukkig geeft dit artikel tips over wat een goede rode wijn is en hoe je je vaardigheden kunt verbeteren voordat je naar een lokale wijngaard gaat voor lessen van een expert. Lees verder als je meer wilt weten over wat er komt kijken bij het maken van uitstekende wijnen, van begin tot eind.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *