The Poulterer in Rijswijk

Poelier Rijswijk

In een land dat zo geobsedeerd is door kip als Nederland, zou je denken dat poelierswinkels een alledaags verschijnsel zouden zijn. Maar helaas is dat niet het geval. Het aantal poeliers is de laatste decennia sterk afgenomen, waardoor het nu veel moeilijker is er een te vinden dan nog maar tien jaar geleden. Vroeger had bijna elke kleine stad zijn eigen poelier. Zij waren onmisbaar voor iedereen die op zondag thuis een kip of gans wilde braden. Maar de tijden zijn veranderd en tegenwoordig kopen de meeste mensen hun gevogelte in de supermarkt. Gelukkig is er in Rijswijk nog één poelierswinkel overgebleven, De Poelier – handig gelegen langs het kanaal tussen Leiden en Delft.

Wat is een Poulterer?

Een poelier is een handelaar in gevogelte en ander vederwild. Het woord is afgeleid van de Franse woorden poule (kip) en poult (jonge kip). De handel in vers en levend gevogelte bestaat al sinds de oudheid, de eerste poeliers verschenen al in het Romeinse Rijk, en de vraag naar het product is in de loop der jaren toegenomen, zowel in Europa als in Noord-Amerika. Pluimvee is een vorm van vleesproductie waarbij kippen, kalkoenen, eenden en ganzen worden gefokt voor vlees of eieren. Pluimveevlees is gevogelte dat wordt geoogst wanneer het nog onrijp is. Pluimvee is een term waarmee de meeste soorten gedomesticeerd gevogelte worden aangeduid die voor voedsel worden gehouden, waaronder kippen, eenden, kalkoenen en ganzen, hoewel duiven en kwartels geen pluimvee zijn.

Waarom zijn er zo weinig poeliers over?

Hoewel het aantal poeliers de laatste decennia is afgenomen, heeft dat niets te maken met de kwaliteit van hun producten. Integendeel, de poeliers van nu zijn serieuzer met hun producten bezig dan hun voorgangers. De reden voor de daling van het aantal poeliers is eenvoudigweg dat het aantal mensen dat in de pluimveesector wil gaan, in de loop der jaren is afgenomen. Ooit was een poelierszaak een familiebedrijf waar kinderen al op 14- of 15-jarige leeftijd aan de slag konden. Ze leerden de kneepjes van het vak door hun ouders te helpen tijdens de wekelijkse drukte op zondag. Toen de kinderen 18 of 19 jaar oud waren, waren ze klaar om de winkel over te nemen en voor zichzelf te beginnen. Maar de tijden zijn veranderd en tegenwoordig is het aantal jongeren dat in de pluimveesector wil gaan werken aanzienlijk gedaald.

Ontdek de poelier

Het pand waar de poelierswinkel is gevestigd, is al meer dan 50 jaar in handen van dezelfde familie. De familie opende eerst een kruidenierszaak, maar stapte eind jaren '60 over op pluimvee. De winkel heeft nog steeds het originele interieur uit die tijd, met donkere tegels en een toonbank gemaakt van oude houten laden. In feite is er de afgelopen decennia niet veel veranderd bij De Poelier, wat de winkel extra interessant maakt voor nostalgische klanten. De poelierswinkel gaat om 10.00 uur open, maar als u een goede selectie verse kippen wilt krijgen, moet u er om 9.30 uur zijn. De reden hiervoor is dat mensen die op zondag een kip of een eend willen braden op zaterdag naar De Poelier komen om hun vogel uit te zoeken.

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.